Cirkulärt mode
Vi gör det "slow"
Vår filosofi är slow fashion, alltså motsatsen till fast fashion. Slow fashion skapades som en motreaktion på den snabba konsumtionen av modevaror och slit och släng-mentaliteten. En långsammare modekonsumtion handlar om eftertanke och medvetenhet, där kvalitet går före kvantitet och där vi prioriterar färre och mer älskade kläder, skor och accessoarer.
Slow fashion handlar också om att minimera mängden nyproducerat och att förlänga livslängden på det som redan är producerat. Det gör vi genom att köpa second hand, vårda och laga samt att hyra, byta, låna och sy om/förändra. När vi väl framställer nya varor handlar det om att producera schysstare, det vill säga att vi tar hänsyn till miljö, klimat och arbetsvillkor.
Modeindustrins dystra baksida
Vårt sätt att konsumera mode, så mycket och ofta som vi gör i dagens samhälle skapar stora problem för vår jord. Först i produktionen, där både klimat och miljön belastas hårt. Kemikalier från färgning av textilier läcker ut i vår natur och många som arbetar på odlingarna dör i sviterna från de starka bekämpningsmedlen som används i bomullsodlingen. Att producera en enda t-shirt av bomull kräver galet mycket vatten, i snitt 6 500 liter! För att inte tala om ett par jeans, 11 000 liter vatten! Dessa fakta är värt ett utropstecken. Som att detta inte vore nog ska vi inte glömma bort allt avfall som kläderna vi har tröttnat på slutligen skapar.
Ja ni hör ju, detta är en förkortad version av modeindustrins dystra baksida, och vi summerar den som ohållbar. Men, som de modeälskare vi är för denna vetskap oss vidare till idén med den cirkulära garderoben.
Det cirkulära tänket
För att komma ifrån allt det negativa nyproduktion av kläder innebär, är det cirkulära tänket otroligt viktigt. En cirkulär garderob är inte bara snäll mot Moder jord, utan också mot din egen plånbok. Värderingarna är desamma som för slow fashion, men fokus ligger på en cirkulär ekonomi där du handlar second hand och vårdar dina kläder och skor. Vilket gör att de håller sig fina och fräscha längre och får ett högre andrahandsvärde om/när du väljer att sälja dem.
Mer second hand!
Enligt Naturvårdsverket köper vi svenskar nästan 14 kilo textil per person och år och 7,5 kilo av dessa 14 kilo slänger vi i soporna. Det tråkiga med denna fakta är att 60 % av de textilier vi svenskar slänger hade gått att återanvända.
Något bra är däremot att vi är hyfsat duktiga på att lämna in till second hand. Av de där 14 kilona textil vi köper per år lämnar vi in 3,8 kilo till second hand. Men, vi köper enbart 0,8 kilo second hand-textil per år. Vilket ju betyder att det är väldigt mycket kläder som ingen verkar vilja ha? Eller som ingen lyckats hitta? Det är förhoppningsvis här Astrids vänner kommer in, vi vill skärpa upp den där siffran!
Cirkulärt mode på Astrids vänner
Vi på Astrids vänner vill göra second hand mer tillgängligt, enklare, snyggare och roligare att shoppa. Låt din garderob fyllas med de kläder, skor och väskor som du verkligen tycker om, och uppdatera med nygamla favoriter hos oss.
Det du tröttnar på skickar du enkelt in till oss (igen och igen) så att de kommer till användning och kan återälskas av någon annan. På så vis håller du din garderob uppdaterad och du behöver inte köpa nyproducerat. Tillbaka får du mer pengar i plånboken, ett gott samvete och en grönare framtid!